Als je geen centrale verwarming heeft en jouw tapwater verwarmt met een geiser, kiest je voor de verwarming van de ruimten in jouw woning voor kachels. De meest voorkomende kachels zijn de volgenden:
1) De elektrische kachel
De elektrische kachel is duur in gebruik omdat stroom duur is. Deze vorm van verwarmen wordt daarom alleen gekozen voor bijverwarming in grote ruimten of hoofdverwarming van ruimten die je niet vaak gebruikt. Als je jouw energie krijgt door zonnepanelen, zijn de kosten natuurlijk stukken lager.
2) De houtkachel
De houtkachel is een volwaardig systeem om jouw hele huis, inclusief jouw tapwater, te verwarmen. De installatie van een houtkachel heeft wat voeten in aarde, maar gebeurt maar 1 keer. De houtkachel is aangesloten op jouw CV systeem en bewaart warm water in een buffervat. De besparing met een houtkachel kan oplopen tot 80% en de CO2 uitstoot is neutraal.
3) De speksteen kachel
De speksteen kachel straalt warmte af van het speksteen. Het speksteen wordt verwarmd door de verbranding van hout. De warmte die de verbranding geeft, wordt opgenomen door het speksteen en uitgestraald naar de ruimte. Als je de kachel 2 uur stookt, blijft een ruimte ongeveer 24 uur warm.
4) De pelletkachel
De pelletkachel is een kachel die warmte verspreidt door een ventilator. Deze warmte wordt verkregen door de verbranding van pellets, korrels van samengeperst zaagsel. De pellets vallen automatisch in de kachel, je legt deze er dus niet met jouw hand in. Zie ook www.pelletkachel-subsidies.nl.
5) De gaskachel
Bij een gaskachel is het verstandig te kiezen voor een gesloten systeem, dus met lucht toevoer en -afvoer van- en naar buiten. Bij een open systeem wordt zuurstof uit de kamer gehaald, als er niet goed geventileerd wordt, ontstaat er zuurstof gebrek. Ook kan er door het zuigen van lucht onderdruk ontstaan waardoor rookgassen weer de ruimte in komen.